2014. április 18., péntek

The 39 clues - A 39 kulcs sorozat

Részei:
  1. Rick Riordan - A csontlabirintus (The Maze of Bones)
  2. Gordon Korman - Egy hamis hang (One False Note)
  3. Peter Lerangis - A kardtolvaj (The Sword Thief)
  4. Jude Watson - A síron túl (Beyond the Grave)
  5. Patrick Carman - Sötét erők (The Black Circle)
  6. Jude Watson - A kenguruk földjén (In Too Deep)
  7. Peter Lerangis - Viperafészek (The Viper's Nest)
  8. Gordon Korman - A császár hagyatéka (The Emperor's Code)
  9. Linda Sue Park - Viharjelzés (Storm Warning)
  10. Margaret Peterson Haddix - Az utolsó kulcs (Into The Gauntlet)

FülszövegMi történne, ha rájönnél, hogy a családod az egyik leghatalmasabb család a történelemben? Mi lenne, ha azt mondanák, hogy a család erejének forrását elrejtették a világ különböző részein, 39 kulcs formájában? Mi lenne, ha választás elé állítanának – fogod az egymillió dollárt és elsétálsz. vagy megkapod az első kulcsot? Ha Amy vagy Dan Cahill helyében vagy, a kulcsot választod – és megkezdődik a veszélyes hajsza.

A történetről: A tizennégy éves Amyt és a tizenegy éves Dant hatalmas választás elé állítja a nagyanyja a végrendeletében. A gyerekek eldöntik ugyan, hogy mit választanak, de ekkor még nem is sejtik, mire vállalkoztak. Az életveszélyes kalandjaik közepette - melyet nem is egyszer tulajdon rokonaik nehezítenek meg - bejárják a Földet, hogy ők legyenek az elsők, akik megszerzik a harminckilenc kulcsot. Közben rá kell döbbenniük, hogy tényleg nem bízhatnak senkiben - még talán egyetlen útitársukban, a nevelőnőjükben, Nellie-ben sem. 
*
Úgy gondoltam, hogy noha egy tíz kötetes sorozatról van szó, egyben véleményezem őket, mert a könyvek önmagukban nem a leghosszabbak, amiket valaha olvastam. Bár lehet, hogy ez az érzés annak tudható be, hogy mennyire izgalmasak! Egyszerűen magával ragadt, és nem bírtam letenni. Röpke másfél hét alatt olvastam el az egészet, úgy, hogy volt egy-két nap, mikor nem is volt időm elővenni. A cselekmény lendületes, nem áll meg, vagy ha mégis, csak egy kis pihenőt tartanak, vagy beülnek egy könyvtárba kutatni, de akkor is pár percnyi olvasás után már ismét a kocsiban ülnek, útban Tokyo vagy éppen Párizs, esetleg a Csomolungma felé. A könyv zseniálisan írja le az emberi természetet, hogy a kincs, mely akár a "világ uraivá" teheti őket, mennyi kapzsiságot, kegyetlenséget, ármányosságot szül. A gyerekek kénytelenek rádöbbenni, hogy rokonaik gyakran nem válogatnak az eszközeikben, egyesek még a gyilkosságtól sem riadnak vissza. Olyanokról derül ki, hogy jók, akikről elképzelhetetlen lett volna, olyanok mentik meg az életüket, akikről álmaikban sem hitték volna - és ennek az ellentéte is igaz. 
És ha ez nem lenne elég, a gyerekek azt se tudják, melyik ághoz tartoznak, mivel imádott nagymamájuk egy szót sem szólt semmilyen hatalmas családról, melynek a részei, halála előtt.
Talán Ekaterinák, akik mindig is a leleményességükről voltak híresek?
Esetleg a művész Janusok közé tartoznak?
A harcos Tomasok lennének a családjuk?
Vagy netalántán Lucianek, akik mind egytől egyig legyőzhetetlen stratégák?
Mindemellett ott vannak a sötétségben a titokzatos Madrigálok, akikről mindenki csak annyit tud, hogy gonoszak.

Esküszöm, még nem találkoztam olyan könyvvel, amiben ennyire esendőek, ennyire...emberiek lettek volna a főszereplő karakterek. Dan asztmás és klausztrofóbiás,  Amynek tömeg- és tériszonya van, emellett a lány sosem tudott emberek előtt beszélni. Iskolapéldája annak, hogy az ember mennyi mindent vihet véghez egy kis műveltséggel, intelligenciával, meg persze az sem árt, ha rendelkezel némi józan paraszti ésszel.
Amikor már jobban megismertük a karaktereket, nem egyszer szemszögváltás van, ez külön tetszett, így sokkal jobban nyomon tudjuk kísérni az eseményeket. Emellett óriási karakterfejlődéseket figyelhetünk meg, ami külön tetszett. Megfigyelhetjük, hogy két hónap alatt két gyerek hogyan nő fel a feladathoz, amit a Sors rájuk bízott. 

Érdekesség #1 - A sorozat szinte minden kötetét más-más író írta, mégis teljesen összhangban vannak a kötetek.
Érdekesség #2 - A sorozatnak van egy interaktív weboldala, a Scholastic - The 39 clues, ami sajnos angol, de te is egy lehetsz a kulcsvadászatban résztvevő Cahillek közül, még egy ágba is beosztanak. 
Érdekesség #3 - A nyolcadik kötetben bizonyos szavak be vannak karikázva, azokat összeolvasva egy mondatot kapsz, ami alapján te is nyomozhatsz.

Ööö, akkor értékeljünk! Pontokkal?

Kedvenc szereplő: Dan Cahill, imádtam a humorát!
Ami nagyon tetszett: Miközben olvassa az ember, apró dózisokban csöpögtetik bele a történelmet
Karakterek: 5/5, annak ellenére, hogy Amy alakja egyszer-kétszer idegesített, de tényleg nagyon kevésszer
Cselekmény: 5/5

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése